In Nederland klagen we heel wat af, zo ook over de zorg. Veel mensen vinden dat de zorg erg duur is in Nederland. Dit is begrijpelijk, want in de afgelopen 6 jaar is de premie van de basisverzekering gestegen met bijna 20%, terwijl de vergoedingen steeds vermindert. Ook vinden sommigen dat je een vrije keuze zou moeten hebben in het wel of niet nemen van een zorgverzekering. Maar eigenlijk brengt dit ook voordelen met zich mee.

Voordelen

In Nederland betaal je relatief weinig voor zorg, terwijl de zorg wel steeds duurder wordt. Dit komt door de vergrijzende samenleving, hoge verwachtingen van burgers en technologische ontwikkelingen op zorggebied. Door de verplichte basisverzekering, worden de kosten van deze ontwikkelingen voor een groot deel al gedekt. Zo kan iedereen in Nederland gebruik blijven maken van zorg. Verder is gezondheidszorg een investering voor de lange termijn. Dit wil zeggen dat je als Nederlander in je hele leven meer zorg terugkrijgt dan dat je aan een zorgverzekering uitgeeft. We worden steeds ouder en ook minder vaak ziek. Een betere gezondheid betekent ook een betere arbeidsproductiviteit. Als je iets mankeert, zul je sneller medische hulp zoeken omdat je toch al verzekerd bent en dus niets extra hoeft te betalen. Als je een verzekering hebt, betekent het dus dat je langer leeft en langer gezond blijft. Bovendien behoort de gezondheidszorg in Nederland tot aan de top, volgens het medisch-wetenschappelijke blad The Lancet staat Nederland op nummer 9 van de 200 landen die meededen aan het onderzoek.

Een verzekering is dus zo slecht nog niet

Een zorgverzekering hebben is dus zo slecht nog niet. Hierdoor blijft de zorg voor iedereen beschikbaar, omdat de verplichte basisverzekering ervoor zorgt dat iedereen zijn financiële steentje bijdraagt. Als je een verzekering hebt, zul je sneller beroep maken op medische hulp wanneer je iets mankeert. Hierdoor wordt je op de lange termijn gezonder en ouder.