België lijkt vanuit ons koude kikkerlandje wat betreft zorg en zorgverzekering soms wel het Walhalla, maar hoe kan dit en wat zijn precies de verschillen tussen de zorgverzekering in Nederland en de zorgverzekering in België? En is het gras eigenlijk wel groener aan de overkant?

Kosten

Het Nederlandse en het Belgische zorgsysteem lijken in niets op elkaar, maar het grootste verschil zit hem in het moment van betalen en de berekening van de kosten. In Nederland zijn wij allemaal verplicht om een basisverzekering te hebben, deze is voor ons allemaal even duur of je nu 10 euro per uur verdient of een paar miljoen per jaar. In België wordt het bedrag echter berekend over je loon, elke Belg betaald 13,07% van zijn brutoloon aan zorgverzekering. Zo zorgt de miljoenen verdiener er dus voor dat ook de minimumloonwerker goed zal worden verzorgd bij ziekte.

Moment van betalen

Ook bij het moment van betalen verschilt het heel erg tussen ons en onze Zuiderburen. Waar ieder in Nederland zelf verantwoordelijk is voor het betalen van zijn zorgpremie, met alle gevolgen van dien voor mensen die toch al moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Wordt de zorgpremie in België al ingehouden op het nettoloon, alleen eventuele aanvullende verzekeringen zijn voor de Belg zijn eigen verantwoordelijkheid.

Zorgkosten en wachtlijsten

Ook de wachtlijsten in België zijn een stuk korter, maar de kosten die worden berekend voor zorg en voor bijvoorbeeld medicijnen liggen bij onze Zuiderburen stukken hoger dan hier. Als de door het Belgische ziekenfonds opgestelde prijslijst voor zorg zal worden overschreden, omdat een arts meer vraagt voor zijn diensten, is de Belg wel zelf verantwoordelijk om deze kosten op te hoesten, wat niet iedereen kan.

Ieder systeem heeft dus zijn voor en nadelen.